De allra flesta väljer att bo i lägenhet på sin semester för att få möjlighet att själva laga till en del av maten. Att utforska de lokala mataffärerna är spännande, vilket även kan spara pengar till andra aktiviteter.

Spanien överraskade positivt med de lägsta priserna på dagligvaror. På Mallorca gjordes inköpen på stormarknaden Hiperdino. De utvalda varorna i korgen, som i Sverige kostar 231 kronor hamnar drygt 30 procent lägre i pris på Mallorca, där man för samma varor får betala motsvarande 154 kronor.

– När vi jämför priserna kan vi konstatera att det är betydligt billigare att göra sina inköp ute på våra resmål än i en matvaruaffär i Sverige. Dessutom är det roligt att prova på lokala råvaror och se vad man kan trolla fram i köket, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Så här mycket kostar en matkasse på några av Vings populäraste resmål:

Mallorca – 154 kr
Gran Canaria – 194 kr
Turkiet (Side) – 200 kr
Grekland (Kreta) – 204 kr
Teneriffa – 209 kr
Portugal (Madeira) -219 kr

Motsvarande kasse kostar i Sverige 231 kronor. Varorna i korgen var: Smör (225 gram), 2 x 1,5 liter Coca Cola, 6 ägg, 6 folköl (33 cl), Nutella (200 gram), tonfisk i vatten (200 gram), Heinz ketchup (570 gram), ett kilo tomater, en stor gurka och en liter mjölk.

Inköpen på resmålen gjordes i flera fall i matvaruaffärer som ligger i, eller mycket nära, turistområdena. Vill man spara ytterligare pengar är det en bra idé att göra sina inköp i samma affärer som lokalbefolkningen. Det kan skilja så mycket som 20 procent mellan en mataffär i hotellområdet jämfört med ett storköp strax utanför centrum.

Källa: Ving