Upplev Mallorca

Resmål, nyheter, restips och fakta om Mallorca

Fakta om Mallorca

Information och fakta om ön Mallorca som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Ön är en av Spaniens populäraste semesterdestinationer. På ön som du kan uppleva milslånga sandstränder, vackra badvikar, god mat och ett häftigt nattliv. Läs om öns inbjudande stränder och vackra natur. Fakta och bra att veta om Mallorca.

Information om Mallorca

Mallorca är en ö som ligger i Medelhavet och tillhör Spanien och ligger öster om den Iberiska halvön. Ön tillhör ögruppen Balearerna och är med en area på 3 640 km² den största ön i ögruppen. Antalet fasta invånare är ca 862 000. Huvudstaden heter Palma (Palma de Mallorca) som har ca 375 800 invånare. Ligger i region Balearerna. Högsta berg är Puig Major som ligger 1445 m ö.h. Mallorcas flygplats heter Son San Joan (PMI) och den ligger ca 8 km öster om staden Palma. Son San Joan är Spaniens tredje största flygplats men under högsäsong är den en av Europas mest trafikerade flygplats. Valutan är som i hela Spanien Euro. De flesta av invånarna på Mallorca är katoliker men det finns minoriteter av muslimer och protestanter.

Mallorca är Spaniens största ö till ytan och Spaniens andra största ö när det gäller befolkning, endast Teneriffa, Kanarieöarna har fler invånare. Ön har två bergskedjor, Serra de Tramuntana och Serres de Llevant. Namnet på ön kommer från latinska: Insula maior vilket betyder större ön som senare blev Maiorica vilket betyder den större i jämförelse med Minorca vilket betyder den mindre.

Turism på Mallorca

Mallorca är ett populärt resmål för semesterfirare och turister och folk har kommit till ön för att bada och sola  ända sen 50-talet. Ca 15 miljoner besökare/turister reser till Mallorca varje år för att fira semester.

Mallorcas historia

Ön har en lång historia som präglas av invasioner, plundringar och sjöröveri. Eftersom ön har ett strategiskt läge i Medelhavet så ön lockat till sig olika handels- och sjörövarfolk i tusentals år. De första invånarna kom till ön ca 4000 år f. Kr. På ön har man hittat rester efter boplatser från 1500-talet f. Kr. Från 700-talet f. Kr och fram till cirka 150 f. Kr var det fenicierna, grekerna och kartagerna som var de dominerande folkslagen. År 123 f. Kr intog romarna ön och de blev kvar där i över 500 år. År 903 e. Kr tog Morerna över ön och den arabiska kulturen blomstrade i över 300 år. Kung Jakob I av Aragonien gjorde slut på det arabiska väldet och införlivade ön med Aragonien år 1229. År 1955 genomfördes den första svenska charterresan till ön.

Språk som talas på Mallorca

Det största språket på ön är katalanska. Den lokala katalanskan skiljer sig dock dialektalt en hel del från den katalanska som talas på fastlandet som i Katalonien och Valencia. Det är också olika dialekter på de andra öarna i Balearerna. Dialekterna skiljer sig också en del mellan olika orter på Mallorca. Det lokala språket även mallorquinska (mallorquí) eller baleariska (balear).

Mallorcas flagga

Mallorcas flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA